Meillä on juhlittu tänään 3-vuotiaan synttärit, pappaa ja vaaria sekä 10-vuotishääpäivää samoilla pippaloilla. Kätevänä emäntänä päätin järjestää yhdet juhlat, sillä vapaiden päivien löytäminen näin lähellä joulua, on lähes mahdotonta. Viime vuonna 2-vuotis synttärit jäivät juhlimatta kun olin juuri avannut joulukahvilan Adalmiinan Helmeen. Se joulukahvila on varmasti yksi unohtumattomista töistäni, mutta yhtä unohtumaton oli tänään juhlasankarin ilo.
Kaikista kalenterin järjestelyistä huolimatta, pippalot osuivat kiireisimpään työviikkoon. Maanantaina aloittivat uudet 12 opiskelijaani, keskiviikkona uurastimme yhdessä Herkku ja Lahja Murenan Miinan kanssa blogi-illassa ja loppuviikoksi olin luvannut toimittaa pari kakkutilausta. Onneksi näinä vuosina olen oppinut pyytämään apua ja nytkin se järjestyi. Lauantaina äitini tuli auttamaan siivouksessa, veli valmisti sunnuntain pääruoan, poronpaistin ja isä kuori perunat muusia varten.
Spidermankakku olisi varmaan ollut paras valinta, mutta pikkumiehen kakkumaku rajoittuu lähinnä suklaakakkuihin. Lisäksi Miinan niin jouluinen Murena ja kesviikkoillan bloggarit houkuttivat jo joulun ajan leivonnaisten suunnitteluun. Murenasta löytyy monia loistavia tuotteita niihin, joista muutamia käytin tähänkin kakkuun.
Isänpäivän suklaakakussa on suklaan lisäksi karpaloa ja kanelia. Suklaakakkupohja on sacherkakun tyyppinen, johon hyvä resepti löytyy esimerkiksi Marttaliiton sivuilta (http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/suklaakakku-isalle/). Omassa kakussani on erään vanhan työpaikkani salainen sacherkakun resepti, jota en uskalla julkaista tässä.
Suklaakakun kostutusliemi
2 dl vettä1 dl sokeria
kunnon loraus karpalolikööiriä
Karpalomousse
2,5 dl tuoreita karpaloita2 dl sokeria
2 liivatetta
1 prk philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa (puolet valkosuklaakanelitäytteeseen)
sokeria maun mukaan
Valkosuklaakanelitäyte
1/4 prk valkosuklaakanelilevitettä½ prk philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
puolet karpalomoussen kermavaahdosta
Suklaagenache
2 dl kermaa100 g tummaa kuorutesuklaata
Keitä karpaloja ja sokeria muutaman minuutin. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta marjat sauvasekoittimella ja paseeraa siivilän läpi. Liota liivatteen kuumaan melbaan ja jäähdytä. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto karpalomelbaan vispilän avulla ja lisää puolet kermavaahdosta. Lisää sokeria maun mukaan.
Sekoita valkosuklaakanelilevite ja tuorejuusto keskenään ja lisää joukkoon vaahdotettu kerma. Tarkista maku ja lisää valkosuklaakanelilevitettä maun mukaan.
Leikkaa kakkupohjaan kolmeen osaan ja kokoa kakku tuorekelmulla vuorattuun kakun paistovuokaan. Kostuta pohja ja levitä täyte pohjan päälle. Aseta seuraava kakkulevy karpalomoussen päälle ja kostuta. Levitä valkosuklaakanelitäyte pohjan päälle, aseta viimeinen kakkulevy ja kostuta se. Jos kakkulevy on riittävän kiinteä voit kostuttaa sen ennen kuin asetat kakun päälle ja käännä kostutettu puoli täytettä vasten, mutta voit kostuttaa kakkulevyn myös päältä.
Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta kakku hyytymään yöksi jääkaappiin. Kiehauta kerma ja sulata siihen suklaa ja anna kuorutteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Avaa kakkuvuoka ja nosta kakku kakkulevylle ja ritilän päälle. Kuoruta kakku jäähtyneellä suklaalla ja nosta hetkeksi kylmään. Kun kourute on jähmettynyt nosta kakku kakkupahville ja tarjoiluastiaan. Koristele.
Kuvassa suklaatryffelit on tehty Sokerleipurin käsikirjasta löytyvän shampanjatryffelien reseptin avulla ja pyöritelty kultajauheessa sekä Tertin kartanon puolukkasokerissa.
Ihanaa, kun aloitit blogin. Kesäkahvilassa olen käynyt kakkujasi maistamassa ja suussa sulavia ovat aina olleet. Innolla odottelen jatkoa!
VastaaPoista