sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Merkityksellinen marraskuu..

Marraskuu on jotenkin taianomaisen merkityksellinen elämässäni. Poikani syntyi 11.11.2011 ja aviomieheni on jaksanut rinnallani näinä päivinä 10 vuotta. Nyt marraskuuhun lisätään vielä itselleni tärkeä päätös. Kuluneella viikolla päätin, että kymmenen vuotta sitten käynnistyneen yritykseni juhlapalvelutoiminta loppuu ja jatkossa keskityn vain Opaliina Cafe&Puodin toiminnan kehittämiseen. Niin vaikeaa kuin päätöksen tekeminen olikin, on se lopulta ollut käsittämättömän vapauttava. Henkinen tasapaino, hiljaisuuden valo, on taas löytynyt.

Olen aina halunnut pitää yritystoimintani harrastuksena päätyöni rinnalla, jolloin se on antanut mahdollisuuden toteuttaa unelmia kaikilla mahdollisilla ruoan valmistuksen ja tarjoilun alueilla. Viime kesänä juhlapalvelutoiminnan kysyntä kuitenkin kasvoi niin suureksi, että on väistämättä tehtävä päätös mihin haluan työssäni keskittyä. Se on edellyttänyt perheeltäni ajoittain jopa kohtuutonta joustoa, jota en voi heiltä odottaa jatkuvasti.

Tällä viikolla olen vastannut useampaan tarjouspyyntöön kieltävästi ja kertonut asiakkaille päätöksestäni ja se oli kyllä vaikeaa. Onneksi tilaisuuksia on jo sovittuna loppuvuoteen, ensi kevääseen ja seuraavankin vuoden kevääseen, joten käytännössä päätökseni toteutuu pienin askelin ja minulla on aikaa siihen tottua. Jatkossa minulla on siis mahdollisuus tarjota useammin arjen elämyksiä ja juhlahetkiä Opaliinan tiloissa ja päätökseni tarkoittaa varmasti myös mahdollisuutta löytää Opaliinan tuotteita useammin Herkku ja Lahja Murenan hyllyiltä.

Tänään olin ensimmäistä kertaa vauvakutsuilla ja miten onnellinen olenkaan ihanan ystäväni puolesta. Ne oli mukava syy kerätä ystäviä odottavan äidin ympärille ja osoittaa, että tukea ja apua on saatavissa kun vain muistaa sitä pyytää ja varmasti pyytämättäkin. Katja ihastui tänä syksynä kastajuhlassa tarjottuun mustikka-sitruunakakkuun ja sitähän tarjottiin tänäänkin iltapäiväkahvilla.

Tämä kakku sopii erityisen hyvin juhlistamaan Suomen Itsenäisyyspäivän juhlaa. Kahvin vaihtoehtona tarjoaisin kakun kanssa itsenäisyyspäivänä shampanjaa, mutta myös espanjalaisista cavoista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja.



Kakkupohja

5 kananmunaa
1 keltuainen
2,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelijauhoa
3 dl vehnäjauhoa
2 rkl perunajauhoja

Vaahdota kananmunat, keltuainne ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kaada voideltuun ja jauhoitettuun kakkuvuokaan (n. 22 cm). Paista 160 astetta n. 30 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. 

Sitruunainen sokeriliemi

2 dl vettä
1 dl sokeria
yhden sitruunan mehu

Keitä vettä ja sokeria hetki. Jäähdytä ja mausta sitruunan mehulla. 

Mustikkahillo

3 dl mustikoita
1 dl hillosokeria
1 sitruunan kuori

Keitä mustikoita ja hillosokeria noin 10 minuuttia ja jäähdytä. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Lisää sitruunankuoriraaste mustikkahilloon.

Mustikkamousse

2 dl mustikkamelbaa
3 liivatetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan

Liota liivatteet kylmässä vedessä ja sulata sen jälkeen lämpimään mustikkamelbaan. Jäähdytä ja vaahdota sillä aikaa kerma.  Lisää tuorejuusto melbaan hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja sokeria maun mukaan.

Sitruunavalkosuklaamousse

1/3 prk Herkku ja Lahja Murenan ValkosuklaaSitruunalevitteestä
150 g maustamatonta tuorejuustoa
6 dl vispikermaa
tomusokeria maun mukaan

Sekoita valkosuklaasitruunalevite ja tuorejuusto hyvin sekaisin. Vaahdota kerma ja lisää se seokseen. Mausta sokerilla tarpeen mukaan. 

Kokoa kakku tuorekelmulla vuorattuun paistovuokaan. Aseta kannen paistopinta pohjaa vasten ja kostuta hieman reunoilta. Levitä seuraavaksi ohut kerros mustikkahilloa ja sen päälle mustikkamoussea. Aseta seuraavaksi keskimmäinen kakkulevy ja kostuta jälleen vain hieman reunoilta. Halutessasi makeamman kakun, voit levittää hilloa vielä keskimmäisen pohjan päälle, mutta itse jättäisin sen pois. Lisää sitten toinen kerros mustikkamelbaa ja lopuksi viimeinen kakkupohjan levy. Kostuta pohjalevyä hieman. Peitä kakkuvuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään yön yli.

Kumoa kakku seuraavana päivänä kakkulevyn päälle ja levitä pinnalle valkosuklaasitruunamousse. Koristele haluamallasi tavalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti